ja miski trzymam w dolnej szafce w kuchni
Silnik SDI. prędkość max. 120km/h, coś bzyczy...
Zwiń
X
-
Silnik SDI. prędkość max. 120km/h, coś bzyczy...
Witam.
Panowie jest problem. Autko o słabym i niezawodnym "niby" silniku 1.9 SDI
auto nie buja się więcej niż 120km/h a szło lepiej... nawet do 160 km/h w pięć osób.
Czytałem już podobne tematy na tym forum ale wszystko dotyczyło aut TDI.
Do tego po włączeniu silnika bzyczy mi coś w okolicy pompki paliwa, dźwięk jest cichy ale słyszalny stojąc przy aucie. Po zapaleniu zapłonu (przekręceniu kluczyka) pojawia się już to bzyczenie.
Nie wiem, czy ma to coś wspólnego z tym brakiem mocy, czy może nie ??
Jestem laikiem w tych tematach...
Proszę o pomoc!!!
-
-
Mhm, dosyć dawno coś 25tyś temu, była ostatnia wymiana filtru powietrza, a filtr paliwa jakieś 13 tyś km temu.
Jeżeli mówicie że może to pomóc to zaczynam w takim razie od tego.
Po Świętach wyposażę moją Oktę w nowe filtry i zdam relacje czy coś się poprawiło.
A co to jest ten EGR ??
może dziwić moje pytanie ale nie znam się na tym...
Z tym komputerem też tak średnie możliwości, może macie kogoś do polecenia w woj.łódzkim??
Jakby nie było, wymieniam filtr i zobaczymy co dalej.
Komentarz
-
-
Nie wiem jak jest u Ciebie rozwiązany przepływomierz powietrza (u mnie w TDI 110km to takie małe coś tak mniej więcej 4cm na 2cm na rurze między filtrem powietrza a ...). Jeżeli masz coś takiego to obstawiam to (miałem podobną historię, auto było jakby zamulone i nie jechało szybciej niż 120 km). Jeżeli to ten nieszczęsny przepływomierz to ... w ASO kilka lat temu zapłaciłem 400 PLN.
A to co tak cicho szumi po przekręceniu silnika to pompa paliwa (chyba) ale u mnie to też występuje i piszą, że to norma.OI, AHF
Komentarz
-
-
Dzięki dzięki Panowie.
Po Świętach ogarniam to w takim razie
bardzo dziękuję za pomoc, po wymianie filtrów sprawdzę i dam znać co i jak
[ Dodano: Sro 26 Gru, 12 12:59 ]
Wymieniłem Panowie filtry paliwa i powietrza - fartem dostałem (przytrułem koledze który ma sklep motoryzacyjny) :P
Jest poprawa, czuć że silnik jest mocniejszy ale właśnie wróciłem z testu na autostradzie i lipa... max jaki osiągnąłem to około 127 km/h
To może ten EGR, może ten kąt wtrysku, a może ten przepływomierz ??
Czy może lepiej wybrać się do mądrego serwisu ??
Komentarz
-
Komentarz